Proiectul Lacul Morii

Situat în zona cartierului Crângași, Lacul Morii se mândrește cu titlul de cel mai mare lac al Municipiului București, cu o suprafață de 246 ha și un volum impresionant de apă, de 4,7 milioane m3.

În ciuda dimensiunilor sale, acest lac de acumulare a apărut în peisajul orașului cu doar trei decenii și jumătate în urmă. Realizat la sfârșitul secolului al XX – lea, Lacul Morii a apărut din nevoia amenajării unui lac de acumulare, în urma construirii Barajului Ciurel, cu scopul de a preveni producerea de inundații.

Din punct de vedere ecologic, zona Lacului Morii reprezintă un adevărat refugiu urban pentru multe specii de animale. Diversitatea speciilor de păsări ce găsesc condiții favorabile de odihnă și hrană pe Lacul Morii este impresionantă, mai ales dacă analizăm observațiile avifaunistice din ultimii ani. Peste o treime dintre speciile identificate sunt de interes comunitar, fiind incluse în Anexa I a Directivei Păsări, care definește speciile prioritare pentru conservare și desemnarea siturilor Natura 2000.

Obiectivele proiectului:

1. Implicarea membrilor comunității locale în acțiuni de conștientizare și protejare a naturii;
2. Evidențierea importanței biodiversității;
3. Menținerea și îmbunătățirea valorii ecologice a zonei;
4. Crearea unor facilități recreaționale și educaționale prietenoase cu natura;
5. Valorificarea potențialului turistic oferit de Lacul Morii.

Acțiuni

1. Monitorizarea și cartarea elementelor naturale care compun biodiversitatea zonei.
În zona analizată se derulează un program de monitorizare a biodiversităţii, scopul acestuia fiind acela de a identifica starea actuală a speciilor de floră și faună de pe Lacul Morii și din proximitatea acestuia, și de a cuantifica impactul asupra acestora determinat de urbanizarea zonei (activitatea de construcție a promenadei din anul 2022), cât și de poluarea și depozitarea ilegală a deșeurilor în zona digului.
2. Implicarea activă a comunităților locale și din vecinătate în acțiunile Natura5
În contextul dezvoltării zonei Lacul Morii, pentru creșterea incluziunii comunității locale, una din activitățile derulate este reprezentată de realizarea unui sondaj de opinie cu trecătorii, în scopul obținerii de puncte de vedere variate privind dezvoltarea zonei.
3. Acțiuni concrete de informare și conștientizare

Chestionar

Alătură-te proiectului și completează chestionarul pentru a-ți exprima opinia!

CHESTIONAR
Proiectul lacul Morii - Natura5